Het rijden van F en S proeven

Voorbereidingen bij je paard voor F of S proef. - YouTube

De F Proef - YouTube

Een S proef rijden - YouTube

Veel ruiters vinden het erg leuk om de gestructureerde FNRS Ruiteropleidingen te volgen. Het zorgt ervoor dat ze constant een doel voor ogen hebben en door de logische opbouw van de proeven kunnen ze het niveau van de proeven geleidelijk verhogen. De instructeur bepaalt in welke proef een ruiter in kan stromen, waarbij rekening gehouden wordt met de instroomeisen vermeld in het wedstrijdreglement.

Wij organiseren maandelijks een F-proevendag en een S proevendag. Het is niet verplicht om elke keer mee te doen. Je kunt voor jezelf bepalen hoe vaak je mee wilt doen.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent ( min 1.5 uur voordat jouw pony moet rijden..kijk dus niet alleen naar je eigen naam maar kijk ook of jouw paard/pony nog met een andere ruiter rijdt !! 

Meld je eerst aan op het secretariaat en geef daar je paspoort af. 

Op de startlijst staat de exacte tijd om parcours te verkennen. Let op dit moet je zelfstandig doen, natuurlijk mag er iemand mee om te helpen !! 

Deel zelf je tijd goed in ! Zorg dat je ong 20 min hebt om los te rijden.Je pony mag dus niet te vroeg opgezadeld klaar staan. Heb je hier moeite mee vraag dan een van ons !!

In principe rijdt iedereen outdoor 2 parcoursen/proeven  ( is ook 2x inschrijfgeld)

Indoor afhankelijk van het aantal deelnemers 1 of 2 parcoursen/proeven.

Kijk vrijdagavond nog een keer voor de definitieve lijst!!!

F proef

Instroomniveau F- proeven

De instructeur van een FNRS Ruitersportcentrum is de aangewezen persoon om te kunnen beoordelen bij welke F-proef de ruiters het beste kunnen beginnen. Vanuit de FNRS wordt geadviseerd om niet in een te hoge proef te laten instromen. Dit om teleurstelling te voorkomen. 

Op zondag worden deze proevendagen gehouden. Zorg ervoor dat je de gehele dag beschikbaar bent voor de proef. Kun je alleen een dagdeel, geef dit dan duidelijk aan bij opgave. 

Wanneer je 210 punten of meer hebt behaald krijg je een promotiepunt.

Als een ruiter voor een proef een promotiepunt heeft behaald, moet deze afgestempeld worden in het ruiterpaspoort.

·         Bij de F1 en F2 zijn minimaal 1 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef.

·         Bij de F3 t/m F8 zijn minimaal 2 promotiepunten  nodig om door te gaan naar de volgende proef.

·         Bij de F9 t/m F15 zijn minimaal 3 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef.

          B, L1 en L2 zijn minimaal 10 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef.

Ons advies is om pas over te gaan naar de volgende F proef wanneer je de huidige met ruim voldoende punten hebt behaald, denk daarbij aan 225 punten of meer.

 

Bij bepaalde even proeven ( F2, F4, F6, F8 ,F10, F12, F14) zullen er ook theorie-examens worden afgenomen. Let op dit moet door jullie zelf aangegeven worden!!! Om het theorie-examen met een voldoende af te sluiten mag een ruiter maximaal 3 fouten maken. Bij voldoende resultaat voor het theorie-examen en een gereden promotiepunt, ontvangt de ruiter een diploma.

Let op je mag pas een klasse verder nadat de theorie behaald is. Ben je gezakt voor je theorie dan mag je de volgende F proef de theorie herkansen EN start je nogmaals in de klasse behorend bij de theorie. Je kunt niet alleen theorie doen.

S proef

Je mag beginnen met het rijden van een S proef wanneer je een PP in de F5 hebt behaald.
Iedereen begint in de S 30 .
 
Als een ruiter voor een proef een promotiepunt heeft behaald, moet deze afgestempeld worden in het ruiterpaspoort.
 
Je krijgt alleen een promotiepunt wanneer;
  • Foutloos parcours en min 60 pnt voor de stijl.
  • 1 balkje maar wel 75 pnt voor de stijl.
 
Wanneer je 10 promotiepunten hebt behaald en het juiste F niveau in de dressuur dan mag je door naar de volgende klasse.
 
 F5    S 30
 F8    S 40
 F10  S 50
 F12  S 60
 F14  S 70
B       S 80
L1     S 90
 
Het te rijden parcours wisselt per proevendag en is niet van te voren bekend. Je moet dus op de dag zelf parcours verkennen. Zorg daarom dat je op tijd aanwezig bent. Voorafgaand aan de eerste combinatie van het algehele programma is er altijd de mogelijkheid om het parcours te verkennen.
 

Kosten F en S proef

De kosten per proef zijn E 15, - ruiters tot en met 16 jr , E 17,50  ruiters vanaf 17 jr en E 12,50  voor eigen paard/pony . Dit bedrag graag voorafgaand overmaken naar NL 29 Rabo 0347343244 tnv Stal Haarman of middels de QR code op de dag zelf of contant meenemen naar de wedstrijddag. 

De te rijden proeven staan in het proevenboek, deze kun je samen met theorieboek ( nodig voor de theorie vanaf F2 ) kopen bij ons kosten E 21,-

De data van de proeven staan op de website in de MVH agenda. Opgeven per mail en graag vermelden welk  niveau en of je een theorietoets moet maken.

 

 

 

Algemeen wedstrijdreglement.

Kledingvoorschriften van de ruiter:

·         Het veilgheidshoofddeksel dient CE-EN 1384 gekeurd te zijn ( ook verplicht bij het losrijden of inspringen)

·         Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (= compleet wedstrijdtenue), of manegesweater/manegebodywarmer/ effen sweater/witte blouse met lange mouwen+ rijbroek.

·         Bij het officiele wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht, bij het andere tenue zijn handschoenen niet verplicht, maar draagt men ze wel dan moeten het witte handschoenen zijn.

·         Rijlaarzen, rubber of leer of Jodhurschoenen in combinatie met mini chaps ( zonder franjes)

·         De maximale toegestane lengte van een zweep is 75 cm, een dressurzweep voor pony's mag maximaal 100 cm en voor paarden 130 cm lang zijn inclusief slag. Bij springproeven is alleen een zweep van maximaal 75 cm toegestaan.

Ruiters die deelnemen aan de FNRS Proevendagen dienen voor het rijden van de proef hun geldige ruiterpaspoort in te leveren bij het wedstrijdsecretariaat.

Het ruiterpaspoort is vanaf de aanvraagdatum voor 1 jaar geldig.

Na het eerste jaar is het ruiterpaspoort geldig vanaf het plaatsen van de jaarzegel voor het nieuwe jaar en nadat de manegehouder zijn bedrijfsstempel over de jaarzegel heeft geplaatst

Indien de deelnemer niet aan bovenstaande punten voldoet, kan er niet gestart worden door de betreffende ruiter.

Overmatig of verkeerd gebruik van zweep/teugels en/of sporen wordt bestraft met een waarschuwing. Na één waarschuwing volgt uitsluiting.