Het rijden van F-proeven

Veel ruiters vinden het erg leuk om de gestructureerde FNRS Ruiteropleidingen te volgen. Het zorgt ervoor dat ze constant een doel voor ogen hebben en door de logische opbouw van de proeven kunnen ze het niveau van de proeven geleidelijk verhogen. De instructeur bepaalt in welke proef een ruiter in kan stromen, waarbij rekening gehouden wordt met de instroomeisen vermeld in het wedstrijdreglement.

Wij organiseren maandelijks een F-proevendag. Het is niet verplicht om elke keer mee te doen. Je kunt voor jezelf bepalen hoe vaak je mee wilt doen.

Wanneer je 210 punten of meer hebt behaald krijg je een promotiepunt.
 

Als een ruiter voor een proef een promotiepunt heeft behaald, moet deze afgestempeld worden in het ruiterpaspoort.

·         Bij de F1 en F2 zijn minimaal 2 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef.

·         Bij de F3 t/m F8 zijn minimaal 5 promotiepunten  nodig om door te gaan naar de volgende proef.

·         Bij de F9 t/m F20 zijn minimaal 5 promotiepunten nodig om door te gaan naar de volgende proef.

Bij bepaalde even proeven ( F2, F4, F6, F8 en F10) zullen er ook theorie-examens worden afgenomen. Om het theorie-examen met een voldoende af te sluiten mag een ruiter maximaal 3 fouten maken. Bij voldoende resultaat voor het theorie-examen en een gereden promotiepunt, ontvangt de ruiter een diploma.

 

Algemeen wedstrijdreglement.

Kledingvoorschriften van de ruiter:

·         Het veilgheidshoofddeksel dient CE-EN 1384 gekeurd te zijn ( ook verplicht bij het losrijden of inspringen)

·         Rijjasje + plastron/stropdas + witte blouse + witte handschoenen + witte rijbroek (= compleet wedstrijdtenue), of manegesweater/manegebodywarmer/ effen sweater/witte blouse met lange mouwen+ rijbroek.

·         Bij het officiele wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht, bij het andere tenue zijn handschoenen niet verplicht, maar draagt men ze wel dan moeten het witte handschoenen zijn.

·         Rijlaarzen, rubber of leer of Jodhurschoenen in combinatie met mini chaps ( zonder franjes)

·         De maximale toegestane lengte van een zweep is 75 cm, een dressurzweep voor pony's mag maximaal 100 cm en voor paarden 130 cm lang zijn inclusief slag. Bij springproeven is alleen een zweep van maximaal 75 cm toegestaan.

Ruiters die deelnemen aan de FNRS Proevendagen dienen voor het rijden van de proef hun geldige ruiterpaspoort in te leveren bij het wedstrijdsecretariaat.

Het ruiterpaspoort is vanaf de aanvraagdatum voor 1 jaar geldig.

Na het eerste jaar is het ruiterpaspoort geldig vanaf het plaatsen van de jaarzegel voor het nieuwe jaar en nadat de manegehouder zijn bedrijfsstempel over de jaarzegel heeft geplaatst

Indien de deelnemer niet aan bovenstaande punten voldoet, kan er niet gestart worden door de betreffende ruiter.

Overmatig of verkeerd gebruik van zweep/teugels en/of sporen wordt bestraft met een waarschuwing. Na één waarschuwing volgt uitsluiting.

 

Instroomniveau F- proeven

De instructeur van een FNRS Ruitersportcentrum is de aangewezen persoon om te kunnen beoordelen bij welke F-proef de ruiters het beste kunnen beginnen. Vanuit de FNRS wordt geadviseerd om niet in een te hoge proef te laten instromen. Dit om teleurstelling te voorkomen. Daarbij komt dat ruiters niet in een hogere proef dan F6 mogen instromen.

Wij zullen starten met een oneven proef. De ruiters hoeven dan nog niet gelijk een theorie-examen af te leggen en kunnen dus eerst alleen een praktijkproef rijden. Het zal dus gaan om een F1, F3 of F5 proef.

Op de zaterdagmiddag/avond worden deze proevendagen gehouden.

De kosten per proef zijn E 13,50 manege paard en E 10,- voor eigen paard. Dit bedrag graag voorafgaand overmaken naar NL 29 Rabo 0347343244 tnv Stal Haarman of contant meenemen naar de wedstrijddag. Wij werken met startbewijzen, na betaling krijg je op de wedstrijddag jouw startbewijs.

De te rijden proeven komen op onze website te staan.

De data van de proeven staan op de website in de MVH agenda. Wij vragen daarom om je op te geven voor genoemde data.