Handige tips en weetjes

Op deze pagina vind je handige tips en weetjes voor ruiter en paard/pony.

Handige tips voor de ruiter als je meedoet aan een wedstrijd:

Zorg voor schone wedstrijdkleding.

Bij de dressuur zorg je voor een witte blousse. Als je een wedstrijd jasje hebt mag je die natuurlijk ook aan doen!!
Tijdens de dressuurproef hoef je geen bodyprotector aan.

Laarzen poetsen:
Maak eerst je laarzen goed schoon. Let op: Leer niet met water! Daarna kun je je laarzen invetten met leervet of schoenenpoets. Laat het even drogen en poets daarna je laarzen mooi op met een oude doek zodat ze goed gaan glimmen.

Haar:
Het mooiste is om je haar tijdens een wedstrijd mooi in een knot of strik te hebben. Je kunt een mooie knot maken met een mooi elastiek eromheen of een mooi haarnetje. Ook kun je je haar in een donut doen. Zorg ervoor dat er geen losse plukken onder je cap uit steken, dat is wel net zo mooi.


Je pony klaarmaken voor de wedstrijd:

Een aantal handige tips:

Invlechten:
Je begint met het kammen van de manen, met een manenkam. Je kamt de manen goed uit, het makkelijkste is om onderaan in de manen te beginnen net zoals je dat doet bij je eigen haar. Dan begin je met het vlechten. Je pakt een stukje manen, meestal 2 vingers dik. Leg er een mooie strakke vlecht in en doe er een elastiekje om (het mooiste is zwart). Zo ga je de hele manenkam af. Zitten er mooie vlechtjes in? Dan begin je met de knotjes. Je vouwt de vlechtjes 2 keer dubbel (ligt aan de lengste van de manen) en doet er een elastiekje om. Vind je het leuk om je pony extra mooi te maken? Dan kun je er mooie bloemetjes of strikjes omheen doen.

De staart:

Spray de staart in met antiklit spray. Begin met borstelen met een staartborstel. Ook bij de staart begin je onderaan te borstelen, hetzelfde als bij je eigen haar. Is de staart helemaal mooi uitgekamt? Geen stukjes zaagsel meer in de staart? Dan is de staart klaar. Je kunt bovenaan in de staart nog een mooie invlecht maken. Je vlecht dan alleen het stukje staart in op de staartwortel, de rest blijft mooi loshangen. Je kunt in de staart ook mooie strikjes of bloemetjes doen.

Pony opmaken: ;-)

Wil je de neus van de pony extra mooi laten glimmen? Doe dan een beetje baby olie op een doekje en veeg het iets over de neus.
Om mooie glimmende hoeven te krijgen kun je hoefvet opdoen met een kwast. Je moet dan wel eerst even goed de hoeven schoonmaken.